JERUZALEM - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft dinsdag als eerste buitenlandse regeringsleider het Israëlische parlement toegesproken.

Ze benadrukte in haar rede voor de Knesset de bijzondere verbondenheid tussen Israël en Duitsland vanwege de Holocaust, de massale moord op Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Schaamte

"De Shoah (Hebreeuws voor Holocaust) vult ons Duitsers met schaamte", aldus Merkel, die een driedaags bezoek bracht aan Israël vanwege het 60-jarige bestaan van de Joodse staat.

"Ik buig voor de slachtoffers, ik buig voor de overlevenden en voor die mensen die hen hielpen overleven."

Staatsbelang

Merkel zei dat de historische verantwoordelijkheid van Duitsland voor Israël van staatsbelang is. "Dat betekent dat de veiligheid van Israël voor mij als bondskanselier nooit onderhandelbaar is".

Ze zei Israël steun toe in zijn conflict met Iran en de radicale Palestijnse beweging Hamas. Merkel riep Israël wel op compromissen te sluiten om vrede te krijgen met de Palestijnen.

Hebreeuws

Merkel begon haar toespraak in het Hebreeuws. Ze bedankte de aanwezigen dat ze als eerste buitenlandse regeringsleider de Knesset mocht toespreken. Tot nog toe was dit recht voorbehouden aan staatshoofden. Merkel vervolgde haar rede in het Duits.

Vijf rechtse parlementariërs van het 120 leden tellende parlement waren weggebleven bij de toespraak. Ze wilden niet luisteren "naar de taal die de moordenaars van hun voorouders spraken".