EINDHOVEN - Meldingen over loverboys leiden in Eindhoven zelden tot een veroordeling door de rechter. Dat blijkt uit cijfers van het Veiligheidshuis, waarin politie, justitie en de gemeente samenwerken met hulpinstanties zoals Bureau Jeugdzorg.

Wethouder Marriët Mittendorf (Veiligheid) kondigde dinsdag aan dat de politie mogelijke loverboys dichter op de huid gaat zitten.

In 2005 kwamen bij het speciale Steunpunt Huiselijk Geweld en Jeugdprostitutie 112 signalen binnen over zogenoemde loverboys, mannen - en soms vrouwen - die meisjes inpalmen en hen in de prostitutie dwingen.

Bewijs

In slechts drie gevallen leidde die melding tot een veroordeling. Het blijkt vaak moeilijk voldoende bewijs tegen een loverboy te verzamelen, mede omdat slachtoffers vaak geen aangifte doen.

In de nieuwe aanpak worden mogelijke loverboys die nog niet officieel verdacht worden op het politiebureau ontboden en intensief gevolgd, bijvoorbeeld door de buurtbrigadier. Met deze 'preventieve bemoeizucht' hoopt de politie mogelijke daders tegen wie niet genoeg bewijs is te ontmoedigen.

De komende maanden experimenteert de politie met de aanpak. In juni volgt een evaluatie.