DUBAI/WASHINGTON - De Iraakse generaal Kamal Mustufa Abdallah Sultan al-Tikriti heeft zich zaterdag overgegeven aan de geallieerde troepen in Irak. De voormalig topman van de Republikeinse Garde staat op de tiende plaats van de kort geleden gewijzigde lijst met de 55 meest gezochte Iraakse functionarissen. Een nieuw bestuur in Irak laat ondertussen op zich wachten.

Volgens de Amerikaanse strijdkrachten behoorde de generaal tot de vertrouwelingen van ex-president Saddam Hussein. In totaal zijn van de 55 Irakezen van de lijst nu in handen van de geallieerden.

De lijst van 55 meest gezochte Irakezen is door de VS gewijzigd. Amerikaanse functionarissen gaven geen verklaring voor de veranderde rangorde van de nummers 8 tot en met 55.

Met stip

De verdreven president Saddam Hussein en zijn twee zonen Qusay en Uday blijven ongewijzigd op de eerste drie plaatsen, net als de nummers 4 tot en met 7. Maar plaatsvervangend premier Aziz bijvoorbeeld, die zich eind april aan de Amerikaanse troepen overgaf, steeg met stip van de 43e naar de 25e plaats. Minister Saleh van Handel, die op 23 april door de Amerikanen is opgesloten, ging van 48 naar 35.

Nog geen bestuur

Ondertussen hebben de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hun plannen voor de snelle vorming van een Iraaks overgangsbestuur voor onbepaalde tijd opgeschort. Volgens The New York Times van zaterdag hebben Iraakse ex-oppositiegroepen en andere facties te horen gekregen dat Washington en Londen voorlopig als bezettende macht aan het roer blijven staan.

De nieuwe Amerikaanse bewindvoerder in Irak, Paul Bremer, had al eerder gezegd dat de aanvankelijke opzet om eind mei al 'een kern van een Iraaks interim-bestuur' te hebben niet haalbaar is. Het overhevelen van bevoegdheden naar een Iraaks bestuur zou niet verstandig zijn omdat zo'n raad nog onvoldoende zeggenschap en 'kracht' zou hebben om rap cruciale taken uit te voeren voor de wederopbouw van Irak, zo vinden Londen en Washington.

Hun, intern verdeelde, Iraakse gesprekspartners zouden fel tegen deze nieuwe opstelling hebben geprotesteerd. Vertegenwoordigers van de verschillende Iraakse groepen hadden juist al enkele malen onder Amerikaanse leiding vergaderd over de vorming van een interim-bestuur. Bremer heeft wel toegezegd met de Iraakse functionarissen in nauw contact te zullen blijven.

'Irak uit OPEC'

Ten slotte adviseerde de door VS aangestelde Amerikaanse 'adviseur' van het Iraakse olieministerie, Philip. J. Carroll, zaterdag in The Washington Post dat Irak uit de OPEC moet stappen. De wederopbouw van Irak is erbij gebaat als het land uit de OPEC stapt, de organisatie van olie-importerende en -exporterende landen. De beperkende productieplafonds van de OPEC zouden dan genegeerd kunnen worden waardoor Irak zoveel mogelijk olie kan verkopen om geld te verdienen.

De voormalige baas van de Amerikaanse tak van Shell wijst erop dat Irak wel vaker 'een eigen weg heeft bewandeld' binnen de OPEC. "Ze kunnen ervoor kiezen dat nu weer te doen. Voor mij is dat een zeer belangrijke nationale kwestie", aldus Carroll. Irak heeft na Saudi-Arabië de grootste bewezen oliereserves.