AMSTERDAM - Het moet afgelopen zijn met Koninginnedag als zuipfestijn in Amsterdam. Het college van burgemeester en wethouders komt met een serie maatregelen die het ongebreidelde gebruik van alcohol bij grote evenementen in de hoofdstad moet inperken. De maatregelen komen voort uit de evaluatie van Koninginnedag 2001.

Feestvierders mogen nog slechts met een blikje of glas bier over straat. Tot nu toe mochten mensen maximaal zes blikjes (een sixpack) bier bij zich hebben. Op straat mag alleen nog maar zogeheten evenementenbier (met een alcoholpercentage van 2 procent) worden verkocht.

Bovendien wil het college bekijken of het mogelijk is om bier, breezers en soortgelijke drankjes op Koninginnedag uit de schappen van winkels te halen.

Rellen

Zichtbaar dronken feestvierders of mensen die trays of kratten bier bij zich hebben, zullen niet in treinen worden toegelaten. Verder wordt overwogen om in treinen en op stations op Koninginnedag geen bier te verkopen. Flesjes gaan sowieso in de ban. Drankjes moeten worden uitgeschonken in glazen van plastic dat geschikt is voor hergebruik. Dit om te voorkomen dat er met de flessen wordt gegooid.

Koninginnedag 2001 liep aan het einde van de dag flink uit de hand. Er braken rellen uit bij het Centraal Station in Amsterdam. Duizenden bezoekers die naar huis wilden, konden door de massale toestroom van reizigers het station niet in. Het treinverkeer was sinds het eind van de morgen al ontregeld. De overmatige alcoholconsumptie van veel feestvierders droeg ook niet bij aan de sfeer.

Volgens B en W is een omslag van denken nodig. "Veel personen die Amsterdam tijdens grote evenementen - zoals Koninginnedag - bezoeken, moeten zich ervan bewust worden dat niet het drinken een doel op zichzelf is. Het gaat erom dat de Koninginnedag een gezellig feest is", aldus het college.

De toekomst van Koninginnedag in Amsterdam moet verder uitgedacht worden door de op te richten werkgroep 'Toekomstvisie Koninginnedag'.

Lees de reacties van de lezers