DEN HAAG - De Hoge Raad heeft dinsdag bepaald dat de Deventer moordzaak niet wordt heropend. Volgens het hoogste rechtscollege van Nederland bestaat er geen ernstig vermoeden dat Ernest Louwes onterecht is veroordeeld voor de moord in 1999 op de Deventer weduwe Jacqueline Wittenberg.

De verwerping van zijn herzieningsverzoek is voor Louwes geen reden de strijd te staken. "Dit is niet het einde van de Deventer moordzaak", zei zijn advocaat Geert-Jan Knoops.

In eerste instantie sprak de rechtbank Louwes vrij van de moord, maar het gerechtshof in Arnhem zag er voldoende bewijs voor en veroordeelde hem tot twaalf jaar cel. Een eerste herzieningsverzoek aan de Hoge Raad werd in 2003 gehonoreerd.

Herzieningsverzoek

Het gerechtshof in Den Bosch herzag de zaak en veroordeelde Louwes in 2004 wederom tot twaalf jaar gevangenisstraf. Het cassatieberoep bij de Hoge Raad werd in 2006 afgewezen. Datzelfde jaar diende Louwes zijn tweede herzieningsverzoek in, dat de raad dinsdag verwierp.

Louwes heeft altijd ontkend dat hij de vermogende weduwe heeft omgebracht. Hij was executeur-testamentair nadat haar man was overleden. Onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bracht DNA-materiaal van Louwes aan het licht dat op de bloes van de weduwe zat.

Ribben

Volgens het NFI is dat materiaal daar gekomen door geweld. Het zat op plaatsen op haar lichaam waar wurgsporen zaten en waar ribben waren gebroken. Ook zaten er spetters bloed van Louwes aan de binnenkant van de kraag van de bloes en aan de achterkant van de revers.

De Hoge Raad vindt het erg onwaarschijnlijk dat dat bloed op de kleding is gekomen door normaal zakelijk contact, zoals Louwes en zijn advocaat Knoops betoogden. Ook vindt de raad het niet geloofwaardig dat de man een bloedneus had en moest niezen toen hij bij Wittenberg was.

Weduwe

De tweede pijler van het herzieningsverzoek was de verklaring van de beheerder van de begraafplaats waar het graf van de man van Wittenberg ligt. De beheerder zou tegenover de politie hebben verklaard dat klusjesman Michael de J. al wist van de dood van de weduwe nog voordat dat bekend was gemaakt.

De verdediging vindt dat de klusjesman ten onrechte buiten beeld is gebleven als verdachte. De beheerder is opnieuw gehoord, maar ook deze verklaring levert volgens de Hoge Raad geen vermoeden op voor een onterechte veroordeling van Louwes.

Forensisch

Raadsman Knoops werkt intussen alweer aan een nieuw herzieningsverzoek voor zijn cliënt Louwes. Volgens hem is de afgelopen tijd informatie boven gekomen waarover een rechter zich nog niet heeft kunnen buigen. Ook laat hij nog meer forensisch-technisch onderzoek doen.

De advocaat hoopt dat de regels voor herziening binnen afzienbare tijd zijn gemoderniseerd, waardoor meer soorten informatie als 'nieuw feit' kunnen worden aangemerkt.

Of er al een nieuw herzieningsverzoek komt voordat Louwes zijn straf heeft uitgezeten, is onduidelijk. De man komt in april 2009 vrij. Sinds afgelopen december mag hij overdag buiten de gevangenis werken en gaat hij 's avonds terug naar de inrichting.