DHARAMSALA - De Dalai Lama heeft dinsdag met opstappen gedreigd als het geweld in Tibet uit de hand loopt. De geestelijk leider van de Tibetanen sprak tijdens een persconferentie in zijn Indiase ballingsoord Dharamsala.

"Als de dingen buiten controle geraken, dan is mijn enige optie om volledig af te treden", aldus de Dalai Lama. Hij riep Chinezen en Tibetanen op "zij aan zij" samen te leven. Onafhankelijkheid voor Tibet is volgens hem uitgesloten.

De Dalai Lama wees de Chinese aantijgingen van de hand dat hij achter de opstand in Tibet zou zitten. "Deze beweging is niet onder onze controle." Hij is niet in een positie om de Tibetanen die onder Chinees bewind leven, te vertellen "doe dit of doe dat niet".

Goede relaties

De Dalai Lama vindt geweld ' verkeerd' en wil "goede relaties opbouwen" met China: "We zouden geen anti-Chinese gevoelens moeten ontwikkelen."

Doden

Bij nieuwe protesten dinsdag zouden negentien doden zijn gevallen. Dit heeft een zegsman van de Tibetaanse regering in ballingschap in India gezegd.