DEN HAAG - De NAVO zit aan de limiet van wat zij aan kan. Van de 300.000 manschappen die beschikbaar zijn voor missies, worden er 290.000 ingezet op missies van de NAVO, Europese Unie en de Verenigde Naties.

Dat heeft permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de NAVO Herman Schaper maandag gezegd tijdens een bijeenkomst van de Koninklijke Vereniging ter beoefening van de Krijgsmacht.

Afghaanse leger

Volgens Schaper komt de NAVO in Afghanistan momenteel twee reconstructieteams tekort en heeft ze te weinig bataljons voor grensbewaking en opleidingsteams voor het Afghaanse leger en is er een tekort aan helikopters.

Er zijn wel honderden helikopters, maar die zijn niet geschikt en moeten worden aangepast. Schaper verwacht echter niet dat het NAVO-budget veel zal groeien.

Reserve

Dus vindt Nederland dat de snelle reactiemacht van de NAVO (NRF) als reserve moet worden gebruikt en dat landen bij toerbeurt troepen moeten leveren voor de missie in Afghanistan.

Verder liet hij opties de revue passeren als minder investeren in vliegvelden en maritieme installaties en het verkleinen van de commandostructuur van het bondgenootschap. Maar daarvoor zouden landen hoofdkwartieren van de NAVO moeten inleveren en daartoe zijn ze niet genegen, stelde Schaper.