MITROVICA - NAVO-troepenmacht KFOR heeft maandag na onlusten in de Kosovaarse stad Mitrovica de rust hersteld. Het was tot een treffen gekomen tussen Servische opstandelingen en westerse veiligheidstroepen. KFOR zegt de situatie weer onder controle te hebben.

Honderden VN- en NAVO-veiligheidsagenten bestormden maandagochtend een gerechtsgebouw dat al drie dagen in handen was van Servische demonstranten. Het beëindigen van de bezetting liep uit op een ware veldslag.

De Serviërs protesteerden tegen de op 17 februari eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo, voorheen een Servische provincie.

Traangas

Tientallen Serviërs werden gearresteerd. De voornamelijk Oekraïense VN-politieagenten schoten traangas af op een menigte van circa duizend betogers buiten het gebouw.

Woedende demonstranten bestormden daarop een VN-konvooi dat de gevangenen wilde afvoeren. Drie voertuigen werden opengebroken en circa tien arrestanten konden ontkomen.

De Oekraïense agenten werden tijdens de ontruimingsactie bijgestaan door Franse militairen in pantserwagens. Helikopters cirkelden gedurende de actie boven de stad in het noorden van Kosovo.

Slachtoffers

Bij de gewelddadigheden tussen de Servische minderheid in Kosovo en de internationale politie van de VN vielen ongeveer 130 gewonden. Circa zeventig Serviërs moesten zich volgens het plaatselijke ziekenhuis laten behandelen.

Volgens officiële cijfers raakten ruim zestig VN-agenten gewond. De agenten zouden bekogeld zijn met stenen, zelfgemaakte explosieven en ze zouden zijn beschoten met automatische wapens. De VN moesten hun politiemacht Unmik terugtrekken en KFOR-troepen van de NAVO om hulp vragen.

Alle wegen naar Mitrovica zijn na de gevechten afgesloten en worden gecontroleerd door eenheden van KFOR. Voor het gerechtsgebouw, waar fel werd gevochten, hielden zich nog enkele tientallen Serviërs op.

NAVO

Een woordvoerder van de NAVO veroordeelde het geweld ten stelligste. EU-buitenlandcoördinator Javier Solana riep op tot kalmte. Het inzetten van de 2000 man tellende civiele politiemissie EULEX gaat volgens hem gewoon door.

Mitrovica is een van de oudste steden van Kosovo en is beroemd om zijn Servisch-orthodoxe kerken en kloosters. Toen de afvallige Servische provincie na de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999 onder VN-bestuur kwam, werd de stad tot symbool voor de tegenstellingen tussen de bevolkingsgroepen.

Voor de oorlog was Mitrovica met circa 110.000 inwoners etnisch gemengd. Na de oorlog ontstond er een deling tussen het Servische noorden en het Albanese zuiden, met de rivier de Ibar als grens.

Kosovo staat sinds de NAVO-bombardementen in 1999 onder bestuur van de VN-missie Unmik.