JERUZALEM - Duitsland en Israël willen in de toekomst op militair terrein nauwer gaan samenwerken. De Duitse minister Franz Josef Jung van Defensie en zijn Israëlische ambtgenoot Ehud Barak kwamen dat maandag in Jeruzalem overeen na het eerste gemeenschappelijke overleg tussen de Duitse en Israëlische regering.

Het contact vond plaats in het kader van het zestigjarige bestaan van de staat Israël. De Israëlische premier Ehud Olmert en zijn Duitse collega Angela Merkel gaven daarna een verklaring uit over de wens naar nog grotere vriendschap en samenwerking tussen Israël en Duitsland, ondanks het beladen verleden.

De regeringen besloten hun economische, politieke, sociale en culturele betrekkingen te intensiveren.

Akkoord

Ook de nauwere militaire samenwerking maakt deel uit van het omvangrijke akkoord. Beide landen willen onder meer militaire technologische projecten gezamenlijk gaan uitvoeren.

Volgens bronnen binnen de Duitse delegatie wordt daarbij onder meer gedacht aan samenwerking bij de verdediging van troepen tegen raketten. Ook zullen in de toekomst vaker officieren worden uitgewisseld.

'Grote stap'

Olmert bestempelde het overleg tussen beide regeringen als grote stap. Merkel benadrukte dat de relatie tussen beide landen uitsluitend bijzonder kan blijven met het realiseren van "projecten voor heden en toekomst''.