MOSKOU - Rusland heeft na de felle geluiden van de afgelopen tijd verzoenende taal richting Verenigde Staten gesproken. Zowel president Vladimir Poetin als zijn opvolger Dmitri Medvedev maakten maandag gebaren richting Washington.

Volgens Poetin konden beide landen inmiddels over meerdere kwesties overeenstemming bereiken. Hij zei dat toen hij in Moskou de Amerikaanse ministers Condoleezza Rice (Buitenlandse Zaken) en Robert Gates (Defensie) begroette. Hij gaf geen details.

Vertrouwen

Zijn opvolger Medvedev, de winnaar van de Russische presidentsverkiezingen, verklaarde erop te vertrouwen dat Moskou en en Washington een oplossing vinden voor hun geschil over het plaatsen van een Amerikaans raketschild in Oost-Europa.

Hij toonde zich na een onderhoud met Rice en Gates ook optimistisch over andere problemen.

Nucleaire wapens

Medvedev erkende dat Rusland en de Verenigde Staten nog steeds van mening verschillen, ook over de START-verdragen over het verminderen van de nucleaire wapens.

"Desondanks zijn Rusland en de Verenigde Staten van mening dat we een basis moeten creëren voor het voortzetten van onze relatie'', aldus Medvedev.

Gates wees erop dat Washington en Moskou het over veel zaken eens zijn. Hij stelde dat voor de onderwerpen waarover onenigheid bestaat een oplossing moet worden gezocht.