AMSTERDAM - De Europese Unie roept China dringend op af te zien van geweld tegen de demonstranten in Tibet. De Unie roept ook de betogers op zich geweldloos te manifesteren.

Dat blijkt uit een verklaring van Slovenië, de huidige voorzitter van de Europese Unie.

Bezorgd

De EU is "diep bezorgd" over de aanhoudende onrust in Tibet en vraagt de Chinese regering om opheldering. De Unie benadrukt het belang dat zij hecht aan de vrijheid van meningsuiting en het recht op vreedzaam betogen.

Ze hoopt op een verzoening via gesprekken tussen Peking en de Dalai Lama.

Timmermans

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) heeft maandag de Chinese ambassadeur Xue Hanqin in Den Haag ontboden in verband met de protesten in Tibet. Timmermans verving de afwezige minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

De bewindsman heeft China opgeroepen snel duidelijkheid te geven over de situatie in Tibet. Timmermans heeft zijn ernstige zorgen overgebracht.

Hij heeft via de ambassadeur opgeroepen dat China buitenlandse journalisten moet toelaten in Tibet, de mensenrechten moet respecteren en zoeken naar vreedzame oplossingen voor de problemen.

Schade

De Chinese ambassadeur stelde in het gesprek de schade aan de orde die zondag ontstond toen demonstranten een hek bij het ambassadegebouw omver trokken. China heeft de aanvallen op zijn ambassades in het buitenland scherp veroordeeld.

Timmermans heeft bevestigd dat Nederland er op grond van internationale verdragsverplichtingen voor moet zorgen dat de ambassade normaal en veilig kan functioneren.

Boycot Spelen

Eerder maandag stelde de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, dat de rellen geen reden zijn om op te roepen tot een boycot van de Olympische Spelen, komende zomer in Peking.

"Een boycot van de Spelen is niet de geschikste manier om op te komen voor betere mensenrechten in China", zei een woordvoerster van EU-commissaris Benita Ferrero-Waldner maandag. "Dat kan op veel andere manieren."