CASABLANCA/RABAT - Door vijf zelfmoordaanslagen vrijdagavond op onder meer een Spaans cultureel centrum en enkele joodse doelen in de Marokkaanse stad Casablanca zijn zeker 41 mensen omgekomen, onder wie ongeveer tien daders. Door de explosies raakten ongeveer honderd mensen gewond.

Bij het Belgische consulaat, het luxe Safir hotel en een joodse club bliezen de daders de auto waarin ze reden op. De andere doelen waren een restaurant van het Spaans cultureel centrum en een oude joodse begraafplaats. De zelfmoordenaars en de meeste slachtoffers hadden de Marokkaanse nationaliteit.

Geen Nederlanders omgekomen

Er zijn ook buitenlanders gedood. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er er geen Nederlanders zijn omgekomen. In Marokko wonen ongeveer driehonderd Nederlanders.

Spanjaarden

De voorzitter van het Casa de España, het Spaans cultureel centrum, stelde zaterdagmorgen dat onder de doden mogelijk twaalf tot veertien Spanjaarden zijn. In het restaurant van het cultureel centrum waren op het moment van de aanslag honderd tot honderdvijftig personen.

Spaanse en Franse diplomatieke bronnen en het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldden dat zeker drie Fransen, twee Spanjaarden en een Italiaan zijn gedood. Zeker vijf Spanjaarden en een Fransman raakten gewond, van wie een ernstig. Een van de overleden Spanjaarden is een Catalaanse zakenman. De gedode Italiaan werkte voor een bedrijf dat communicatiesystemen levert.

Een Belgische woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat onder de slachtoffers twee politieagenten en een nachtwaker zijn, die bij het Belgische consulaat toezicht hielden.

Het Belgische consulaat was geen oorspronkelijk doelwit voor de zelfmoordaanslagen. Dat stelt de woordvoerder van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Michel. Volgens hem blijkt uit videobeelden en politieverslagen dat een verderop in dezelfde straat gelegen restaurant het eigenlijke doelwit was. Dat restaurant is eigendom van een joodse Marokkaan.

De politie heeft drie Marokkanen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen. Een van hen is een vermoedelijke dader die zwaargewond is.

'Internationale terroristen'

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is niet opgeëist. De Marokkaanse minister van Binnenlandse Zaken Sahel stelde dat 'internationale terroristen' achter de acties zaten. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris liet weten dat de aanslagen waarschijnlijk door leden van het terreurnetwerk al-Qaeda zijn gepleegd.

Ook de Russische en Israëlische regering denken dat het om internationale terroristen gaat."Het wordt meer en meer duidelijk dat het internationale terrorisme, met al-Qaeda voorop, na de nederlaag in Afghanistan opnieuw in het offensief probeert te gaan tegen heel de geciviliseerde wereld", aldus het Russische ministerie.

De Franse president Chirac stuurde zaterdag een brief naar de Marokkaanse koning Mohammed VI. Daarin bood hij hulp aan bij het zoeken naar de daders van de aanslagen.

De Amerikaanse en Britse regering waarschuwden eerder deze week voor aanslagen op westerse doelen, vooral in Kenia. Bij aanslagen dinsdagavond in hoofdstad Riyad van Saudi-Arabië kwamen 34 mensen om. De terreuracties werden gepleegd in een wijk waar veel buitenlanders wonen.

Nederlandse Marokkanen geschrokken

Nederlandse Marokkanen zijn onthutst en hebben met afschuw gereageerd op de reeks terreuraanslagen die in de nacht van vrijdag op zaterdag in Casablanca zijn gepleegd. Dat zei S. Boudouft, voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkanen Tunesiërs (SMT), zaterdagmiddag.

"We zijn heel erg geschrokken, hoewel we wel vreesden dat een pro-westers en gematigd land als Marokko niet buiten schot van internationaal terrorisme zou blijven." Boudouft verwacht niet dat de ongerustheid bij de Nederlandse Marokkanen tot massale paniek zal lijden. "De meeste Marokkanen in Nederland komen uit het noorden van Marokko. Mensen die familieleden in Casablanca hebben, zullen waarschijnlijk rechtstreeks contact leggen met Casablanca."

Het SMT zal dan ook geen informatiemaatregelen treffen naar aanleiding van de vijf terreuraanslagen in Casablanca. "Wel zullen we dit afschuwelijke gebeuren aangrijpen om discussie over internationaal terrorisme binnen de Marokkaanse gemeenschap aan te wakkeren en een verband te leggen met vermeende ronselpraktijken waarmee sommige moslimjongeren in Nederland geconfronteerd worden."