UTRECHT - De Protestantse Kerk in Nederland en moslimorganisaties werken aan een gezamenlijke verklaring over de Koranfilm Fitna van PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft de woordvoerder van de Protestanse Kerk maandag laten weten.

De kerk en de moslimorganisaties overleggen maandagmiddag laat over de tekst. Namens de moslims nemen in ieder geval het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) en de Contact Groep Islam aan de bijeenkomst deel.

Mogelijk schuift ook de Raad van Kerken in Nederland aan. Daarvan maken behalve de Protestantse Kerk ook onder meer de Rooms-Katholieke Kerk, de Remonstrantse Broederschap, de Koptisch Orthodoxe Kerk en de Syrisch Orthodoxe Kerk deel uit.

Bijeenkomst

Vorige week nodigde secretaris-generaal Bas Plaisier van de Protestantse Kerk Wilders uit de film in een besloten bijeenkomst aan kerkelijke vertegenwoordigers te vertonen.

Wilders zou zijn voornemen om de film uit te brengen nog eens moeten heroverwegen, als de kerken denken dat de rolprent mensen kwetst en een gevaar voor vele duizenden wereldburgers oplevert. De PVV-leider heeft niet op Plaisiers suggestie gereageerd.

De Protestantse Kerk nodigde eerder tot twee keer toe Wilders uit voor een gesprek, maar ook toen liet die niets van zich horen.