TILBURG - Het gemeentebestuur van Tilburg onderneemt een laatste bemiddelingspoging in het slepende conflict tussen pastoor Harm Schilder en omwonenden van de Heilige Margarita Mariakerk die last hebben van zijn luide kerkklok. Als die poging niet slaagt, stelt de gemeenteraad regels in om gebedsoproepen aan banden te leggen.

Dat was maandag de uitkomst van een commissievergadering.

APV

PvdA, GroenLinks en de SP wilden nu al de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aanpassen om duur, geluidsniveau en tijdstip van gebedsoproepen te beperken. Ze kwamen echter een stem tekort voor een meerderheid.

Het enige D66-raadslid Ruud van Esch drong er bij het college op aan de partijen nog eens om de tafel te brengen. Als dat op korte termijn niets oplevert, vindt ook hij dat er regels moeten komen.

Burgemeester Ruud Vreeman stemde daarmee in, maar zei weinig hoop te hebben dat nieuwe gesprekken het conflict zullen oplossen. "We hebben het anderhalf jaar lang geprobeerd, alle argumenten zijn uitputtend besproken."

Dwangsom

Schilder luidt elke werkdag om 7.15 uur zijn klok. Het gemeentebestuur legde de pastoor vorig jaar een dwangsom op van 5000 euro voor elke keer dat het geluid boven de norm zou uitkomen. De rechter haalde echter een streep door dat besluit.

Volgens hem vallen kerkklokken alleen onder de geluidsnormen als dat expliciet in de APV staat.

Partijen

Raadslid Marc Vintges (GroenLinks) vindt dat het college door de eerdere maatregelen verwachtingen heeft gewekt bij de omwonenden. "Wij moeten er nu voor zorgen dat die worden waargemaakt."

Het CDA, dat samen met PvdA en GroenLinks de coalitie vormt, vindt regelgeving juist overbodig en onwenselijk. "Als 80 decibel al te hard is, kunnen we alle klokken in de stad wel verbieden", zei fractievoorzitter Maarten van den Tillaart.

Bewoners

De bewoners, verenigd in het actiecomité De Wakkere Luiden, reageerden teleurgesteld op de uitkomst van de vergadering. Wel zijn ze bereid om opnieuw te overleggen, aldus een woordvoerder.

Pastoor Schilder liet desgevraagd weten dat de klagers welkom zijn. "Wie weet komt er iets uit, ik hoop het."

Nieuwe rechtszaken

Aanpassing van de APV kan volgens Schilder leiden tot nieuwe rechtszaken. "Er wordt nu gedaan alsof het alleen een procedurele kwestie is, maar regels in de APV moeten wel conform de grondwet en de godsdienstvrijheid zijn. Dat heeft de rechter ook gezegd."

Hij stelt bovendien dat zijn klok helemaal geen excessief geluid voortbrengt. "Ik heb het zachtste klokje van de stad."