TILBURG/NIJMEGEN - Zorgverzekeraar CZ in Tilburg gaat de prijzen van een groot aantal medicijnen verlagen. CZ overweegt zelfs medicijnen te gaan produceren. Dat heeft het bedrijf vrijdag laten weten.

Het gaat om een groot aantal geneesmiddelen, waarvan het patent is verlopen. Eerder maakte CZ bekend dat op jaarbasis 5 miljoen euro kan worden bespaard als alleen de goedkoopste cholesterolverlager wordt vergoed. Cholesterolverlagers en maagzuurremmers zijn de meest geslikte pillen.

Geneesmiddelenfabrikant Genthon maakte vrijdag bekend opnieuw de prijs van een aantal merkloze medicijnen te verlagen: twee soorten slaapmiddelen en een medicijn tegen depressies. Zorgverzekeraar VGZ heeft een contract met Genthon afgesloten en zal alleen deze goedkope middelen vergoeden. Dit levert een besparing van 1 tot 1,5 miljoen euro op.

Verlopen patent

De drie geneesmiddelen zijn tussen de 40 en 45 procent goedkoper dan de huidige middelen, meldde de verzekeraar. Onlangs bracht Genthon een merkloze cholesterolverlager op markt. Het middel is 42 procent goedkoper dan het merkgeneesmiddel Zocor, waarvan het patent is afgelopen. Dit veroorzaakte boze reacties van apothekers die vrezen er in inkomen op achteruit te gaan.

Apothekers halen veel inkomen uit de kortingen die zij bij groothandel en fabrikant bedingen. Vooral op de merkloze middelen die op de markt komen nadat een patent is verlopen, krijgen zij fikse kortingen. Deze medicijnen kunnen veel goedkoper worden geproduceerd, omdat er nauwelijks kosten voor onderzoek en ontwikkeling zijn.

Flinke kortingen

Doorgaans ligt de prijs maar enkele procenten onder die van het origineel. De apothekers ontvangen daarop flinke kortingen, maar krijgen van de zorgverzekeraars wel de veel hogere officiële prijs vergoed. Het verschil kan de apotheker in eigen zak of zaak steken.

Prijsverlagingen

Het gaat in totaal om honderden miljoenen per jaar. Doordat Genthon nu de prijs zo heeft verlaagd, is er minder ruimte voor kortingen. VGZ onderhandelt ook met andere geneesmiddelfabrikanten over prijsverlagingen. In totaal gaat het om zeven middelen, waaronder maagzuurremmers, antidepressiva en bloeddrukverlagers. VGZ denkt met de afspraken tot 15 miljoen euro te besparen.