DEN BOSCH - De rechtbank in Den Bosch heeft maandag de 48-jarige J.E. en zijn 49-jarige vrouw J.S. uit Rotterdam veroordeeld tot werkstraffen en boetes omdat ze diploma's hebben vervalst.

E. kreeg 240 uur werkstraf, 10.000 euro boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar opgelegd. Zijn vrouw is veroordeeld tot 200 uur werkstraf, 5000 euro boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf van acht maanden.

Diploma's

De twee maakten diploma's na van allerlei opleidingen en verkochten die voor 300 euro per stuk. Ze hebben in totaal vijftig tot zestig valse diploma's verkocht.

De man begon in september 2006 met de vervalsingen. Aanleiding was een sollicitatie bij de KLM, waar hij niet werd aangenomen omdat hij niet over een havo-diploma beschikte.

Hij liep tegen de lamp toen het NOS Journaal met een verborgen camera vastlegde hoe een journaliste een diploma kocht, dat zogenaamd afkomstig was van een school in Veldhoven. Door de tv-uitzending nam de vraag zodanig toe dat hij het niet langer alleen aankon en zijn vrouw ook ging meedoen.

Eis

De officier van justitie had tegen E. een gevangenisstraf geëist van vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk. S. hoorde twee weken geleden een gevangenisstraf tegen zich eisen van twaalf maanden waarvan drie voorwaardelijk.

De twee waren al op vrije voeten en de rechtbank heeft ervoor gekozen hen niet terug te sturen naar de gevangenis. Ze hebben geen strafblad. Bovendien is de vrouw haar baan kwijtgeraakt door de strafzaak en heeft de man recent vast werk gevonden dat hij niet wil verliezen.

Ter compensatie heeft de rechtbank hen naast de voorwaardelijke celstraffen werkstraffen en boetes opgelegd.