DEN HAAG - Het voor maandag geplande begin van het proces tegen twee voormalige kopstukken van de Servische geheime dienst onder president Slobodan Milosevic is uitgesteld. Dat heeft de griffie van het Joegoslavië-Tribunaal laten weten.

Een van de twee verdachten, Jovica Stanisic (57), voormalig baas van de geheime dienst DB, was maandagochtend niet komen opdagen in de rechtszaal voor de laatste voorbereidende hoorzitting. Mogelijk is hij om gezondheidsredenen in zijn VN-cel in Scheveningen gebleven.

De Servische pers heeft bericht over ernstige gezondheidsproblemen. Het tribunaal geeft officieel geen reden voor het uitstel. De woordvoerster van de griffie hoopt in de loop van de dag meer uitsluitsel te kunnen geven over hoe het nu verder moet.

Knoops

Stanisic' Nederlandse advocaat, Geert-Jan Knoops, heeft de situatie achter gesloten deuren besproken met de rechters, de aanklagers en de verdediging van medeverdachte Franko Simatovic (57) die maandagochtend wel in de rechtszaal aanwezig was.

Stanisic en Simatovic worden beschuldigd van betrokkenheid bij de etnische zuiveringen tijdens de oorlogen in Kroatië en Bosnië van 1991 tot 1995. Kroaten en moslims werden toen vermoord en gedeporteerd uit de gebieden die de Serven voor zichzelf claimden, zoals bijvoorbeeld in Srebrenica.

Parallelle machtsstructuren

Milosevic oefende bij het uiteenvallen van Joegoslavië meer macht uit dan hem formeel toekwam als president van Servië, toen slechts een deelrepubliek de Joegoslavische federatie. Hij maakte gebruik van parallelle machtsstructuren naast de officiële staatsinstellingen.

Belangrijke instrumenten waren het Joegoslavische Volksleger, dat onder Servische dominantie werd gebracht, en de geheime diensten. Met Stanisic en Simatovic staan voor het eerst belangrijke kopstukken van die geheime diensten terecht voor het VN-hof in Den Haag.