HILVERSUM - De meeste klachten die het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) binnenkrijgt over de eindexamens, komen via internet. Sinds donderdag, de eerste dag van de examens, ontving het Laks online 618 klachten tegen 111 telefoontjes.

Vrijdag vond onder meer het examen Frans VWO plaats. Volgens een woordvoerder van het Laks klaagden veel scholieren over de hoeveelheid tekst die ze moesten lezen en over de moeilijkheidsgraad.

Ook de Vmbo'ers bogen zich vrijdag over de Franse taal. Probleem bij hen was dat de vragen ook in het Frans werden gesteld. Bovendien, aldus de woordvoerder van Laks, bevatten de lange teksten veel moeilijke woorden.

De Havo-klanten deden vrijdag een examen biologie en worstelden volgens het Laks met sommige termen. “Veel mensen hadden moeite met het woord gameet. Ze vonden het biologie-examen erg moeilijk als je geen scheikunde of natuurkunde in je pakket hebt. Bovendien klaagden ze over het vele leeswerk tussen de vragen door”, aldus de woordvoerder. Een gameet is een voortplantingscel.

Andere, meer algemene klachten gingen over dat het te koud was in de examenruimte. “Ook weten veel mensen niet wat ze nu moeten leren voor het examen.”