DEN HAAG - Verscheidene organisaties hebben minister Ab Klink van Volksgezondheid een brief gestuurd waarin ze hem vragen om een onderzoek naar de elektronische sigaret.

Onder meer de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie en GGD Nederland willen een onderzoek naar de gezondheidsrisico's.

Hartkloppingen

De e-sigaretten zouden zo'n hoog gehalte aan nicotine hebben, dat ze hartkloppingen veroorzaken. Ook bestaat volgens de organisaties het risico dat astmapatiënten last hebben van de dampen.

De elektronische sigaret heeft veel uiterlijke kenmerken van een gewone sigaret, maar bevat echter geen teer en tabak.

Reclame

Met de brief reageerden de organisaties op het besluit van Klink om reclame voor de elektronische sigaret niet toe te staan. Hij beschouwt het als een geneesmiddel. De sigaret mag wel op de markt blijven.

Klink heeft zijn Europese collega's en de Europese Commissie vorige week gevraagd een lijn te trekken over de elektronische sigaret.

Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft een waarschuwing doen uitgaan voor de sigaret. Volgens haar is te weinig bekend over het product, onder meer over mogelijke schadelijke effecten op de lange termijn.