MITROVICA - Het beëindigen van de bezetting door Serviërs van het gerechtsgebouw in de Kosovaarse plaats Mitrovica is maandag uitgelopen op een veldslag.

Bekijk video

Honderden VN- en NAVO-veiligheidsagenten bestormden het gebouw dat al drie dagen in handen was van demonstranten.

Tientallen Serviërs werden gearresteerd. De voornamelijk Oekraïense VN-politieagenten schoten vervolgens traangas af op een menigte van circa duizend betogers buiten het gebouw.

Woedende demonstranten bestormden daarop een VN-konvooi dat de gevangenen wilde afvoeren. Drie voertuigen werden opengebroken en circa tien arrestanten konden ontkomen.

Traangas

"Meer dan honderd mensen zijn behandeld voor de gevolgen van het traangas", maakte de directeur van het ziekenhuis in Mitrovica bekend. Bij het treffen raakten volgens een bron bij de VN-politiemacht zeker acht VN'ers en drie NAVO-militairen gewond.

De ordetroepen zouden de explosieve situatie onder controle hebben gebracht, meldde een zegsman van de Kosovaarse politie. Circa driehonderd Serviërs bezetten vrijdag het gerechtsgebouw uit protest tegen de eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo. Daarvoor was Kosovo een provincie van Servië.

Franse militairen

De ontruimingsactie had plaats rond het ochtendgloren. De Oekraïense agenten werden bijgestaan door Franse militairen in pantserwagens. Helikopters cirkelden gedurende de actie boven de stad in het noorden van Kosovo.