AMSTERDAM - Ayaan Hirsi Ali (VVD) wil graag weer in Nederland wonen. Dat zegt ze maandag in Dagblad De Pers. Ze wil in Nederland een vaste woonplek, maar ze moet voor haar werk wel kunnen blijven reizen.

Ze reageert hiermee op een interview van PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem, in dezelfde krant, waarin hij Hirsi Ali zaterdag opriep terug te komen naar Nederland.

Hirsi Ali noemt het voorstel 'fantastisch'. "Mensen lijken vaak te zijn vergeten hoe ik in 2006 vertrok naar Amerika. Mijn buren hadden via de rechter voor elkaar gekregen dat ik uit mijn huis werd gezet. Ik was al meer dan twintig keer verkast", zegt ze in het dagblad.

"Er zou in Nederland dus een plek moeten worden gevonden waar ik echt kan blijven wonen."

Beveiliging

Dijsselbloem zei zaterdag in zijn column dat Hirsi Ali van Nederland haar thuisbasis zou moeten maken en vooral de wereld over moet blijven reizen. Nederland zou volgens de PvdA-er dan haar beveiliging op zich moeten nemen.

Operatie

Het voormalig Kamerlid zegt dat het wel een 'ingewikkelde en kostbare operatie' zal zijn om haar vanuit Nederland veel te laten reizen.

"Als Jeroen Dijsselbloem serieus is, moet hij aan minister Hirsch Ballin van Justitie vragen of die de mogelijkheden wil onderzoeken."