TIRANA - De Albanese premier Sali Berisha houdt een Amerikaans bedrijf verantwoordelijk voor een ongeluk in een wapenopslagplaats in de buurt van de hoofdstad Tirana. Door een serie ontploffingen vielen talrijke slachtoffers en de materiële schade is enorm.

De firma had de opdracht van het Albanese ministerie van Defensie gekregen om 10.000 ton verouderde munitie onschadelijk te maken en is daarom alleen voor de gevolgen verantwoordelijk, aldus Berisha.

Hij zei zondag de mogelijkheid niet uit te sluiten dat het bedrijf ook minderjarigen voor de werkzaamheden heeft ingehuurd, zoals Albanese media zondag berichtten.

Volgens Albanese functionarissen gaat het om de firma Southern Ammunition uit South Carolina. De Amerikaanse overheid zou 30 miljoen dollar hebben bijgedragen aan het project omdat het armlastige Albanië er zelf te weinig geld voor heeft.

Ravage

Circa duizend Albanese militairen en hulpverleners doorzochten zondag de enorme ravage die een explosie van munitiedepots in een legerbasis achterliet. Het nabijgelegen dorp Gerdec met honderden woningen is vrijwel van de kaart geveegd.

Er vielen door de ontploffingen zeker negen doden en 240 gewonden, van wie de helft er ernstig aan toe is. De verwachting is dat het dodental verder zal stijgen omdat alleen al in het depot zeker zestig mensen aan het werk waren op het moment dat de explosies begonnen. Veel gewonden zijn omwonenden en inzittenden van auto's en vrachtwagens die op een snelweg in de buurt reden.

Kraters

In de legerplaats, ongeveer 12 kilometer ten noorden van Tirana, zijn volgens ooggetuigen kraters geslagen van twintig meter diep met een diameter van vijftig meter.

De explosies werden in Tirana aangezien voor aardschokken. 'Albanië's Hiroshima', kopte een Albanese krant zondag.

Bunkers

Onder de weggevaagde bouwwerken zijn drie grote betonnen bunkers die waren gebouwd in de tijd van de stalinistische heerser Enver Hoxha (1908-1985). Ze bevatten oud wapentuig uit China en de Sovjetunie waar Hoxha grote voorraden van heeft aangelegd, mede omdat hij vrijwel de hele wereld aanzag voor vijanden van zijn socialistische en geïsoleerde staat.

Er is nog zeker 100.000 ton oude munitie in het land voorradig. Berisha zei zaterdagavond dat het land zich van deze gevaarlijke erfenis moet ontdoen.