DEN HAAG - De onder kinderen populaire waterjojo is gevaarlijk en kan leiden tot verstikking. De handel in dit speeltje is daarom verboden. Dat meldde de Keuringdienst van Waren vrijdag.

De waterjojo is momenteel een rage in Nederland. Volgens de keuringsdienst kan het elastische koord van de jojo echter uitrekken tot zeker 1,5 meter. Als het kind de jojo terugtrekt, kan het koord zich om de keel van het kind wikkelen. Als het koord vervolgens inkrimpt, is het elastiek lastig te verwijderen en dreigt gevaar van verstikking.

Tijdens Koninginnedag heeft de keuringsdienst op verscheidende plaatsen al waterjojo's in beslag genomen. Ze werden op vrijmarkten verkocht. Volgens de keuringsdienst hebben alle grote speelgoedimporteurs en -winkels het gevaarlijke speelgoed inmiddels uit de handel genomen.

Het blijkt echter dat de waterjojo buiten de reguliere handel om nog steeds aan de man wordt gebracht. Als controleurs van de keuringsdienst de jojo ergens aantreffen, zal de partij in beslag worden genomen en krijgt de verkoper een forse boete.