GERDEC - Circa vierhonderd Albanese militairen en hulpverleners doorzoeken zondag de enorme ravage die een explosie van munitiedepots in een legerbasis achterliet.

Het nabijgelegen dorp Gerdec is vrijwel van de kaart geveegd. Er vielen bij de reeks ontploffingen zaterdag zeker zeven doden en 240 gewonden van wie de helft er ernstig aan toe is.

Kraters

In de legerplaats, ongeveer 20 kilometer van de hoofdstad Tirana, zijn volgens ooggetuigen kraters geslagen van twintig meter diep met een diameter van vijftig meter. De explosies werden in Tirana aangezien voor aardschokken.

De enorme ontploffingen op deze opslagplaats voor oude munitie heeft waarschijnlijk meer slachtoffers veroorzaakt dan tot dusverre bekend.

Hoxha

Onder de weggevaagde bouwwerken zijn drie grote betonnen bunkers die waren gebouwd in de tijd van de stalinistische heerser Enver Hoxha(1908-1985).

Ze bevatten oud wapentuig uit China en de Sovjetunie waar Hoxha grote voorraden van heeft aangelegd, mede omdat hij vrijwel de hele wereld aanzag voor vijanden van zijn socialistische en geïsoleerde staat. Er is nog zeker 100.000 ton oude munitie in het land voorradig.

Premier Sali Berisha zei zaterdagavond dat het land zich van deze gevaarlijke erfenis moet ontdoen. Hij meldde dat zeker zestig man militair personeel bezig was met de ontmanteling van oude munitie toen de explosies begonnen.

Amerikaans personeel

Onder de slachtoffers is mogelijk ook Amerikaans personeel van een bedrijf dat door de NAVO is ingehuurd om te helpen bij de gevaarlijke werkzaamheden.

De NAVO helpt Albanië, dat graag lid wil worden van het bondgenootschap, bij de ontmanteling van oude wapens uit het communistische tijdperk.

Omwonenden

Veel gewonden zijn omwonenden en inzittenden van auto's en vrachtwagens die op een snelweg in de buurt reden op het moment van de explosies.