DHARAMSHALA/HONGKONG - Bij de betogingen tegen de Chinese overheersing in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa zijn volgens de Tibetaanse regering in ballingschap tachtig doden en meer dan zeventig gewonden gevallen.

Volgens toeristen wordt er zondag nog steeds geschoten in Lhasa.

Dalai Lama

De regering in ballingschap zetelt ruim 1400 kilometer westelijker in het Indiase Dharamshala waar de Tibetaanse gezagsdragers, onder wie de geestelijke leider de Dalai Lama, in 1959 naar uitweken.

Een woordvoerder zei daar zondag dat tachtig lijken zijn geteld. De Dalai Lama geeft zondagmiddag een persconferentie in Dharamshala, waar betogers zondag Chinese vlaggen verbrandden.

Volksoorlog

De Chinese staatsmedia meldden zondag dat Peking een 'volksoorlog' ontketent om de Tibetanen die naar onafhankelijkheid streven en aanhangers van de Dalai Lama uit te schakelen. Het gaat om zowel veiligheidsoperaties als een propagandaoffensief.

De oproep tot een 'volksoorlog' is met name gedaan op een bijeenkomst zaterdag van prominenten in de politiek en het veiligheidsapparaat van het door China ingelijfde Tibet.

Overgeven

Het doorgaans goed geïnformeerde dagblad The South China Morning Post berichtte zondag dat de plegers van het geweld van de autoriteiten tot het begin van maandag de tijd krijgen om zich over te geven. Daarna wacht hen een zware straf net als degenen die hen helpen, verbergen of onderdak verlenen.

De gewelddaden die sinds vrijdag slachtoffers hebben geëist zijn volgens de Chinese autoriteiten georganiseerd door reactionaire separatistische krachten.

Volgens Chinese meldingen vielen er tien doden bij de ongeregeldheden. Het ging om onschuldige burgers volgens de autoriteiten. De politie is zondag massaal aanwezig in Lhasa.

Relschoppers

De door de Chinezen opgevoerde geestelijk leider van de Tibetanen, de Panchen Lama, zei volgens het persbureau Xinhua dat de relschoppers een kleine minderheid vormen en dat zij het belang van de natie en het volk van Tibet ernstige schade toebrengen. Ze schenden met hun geweldplegingen de beginselen van het boeddhisme.

Premier

De Chinese premier, Wen Jiabao, is zondag formeel herkozen tot regeringsleider. Hij was de enige kandidaat voor deze post, waarmee het geen moeilijke keuze was voor het Nationale Volkscongres.

Wen Jiabao's herverkiezing voor vijf jaar bezegelde de samenstelling van het Chinese leiderschap de komende jaren. President Hu Jintao werd zaterdag door het Volkscongres herkozen. De 65-jarige Wen kampt momenteel met een ernstige crisis 3000 kilometer ten zuidwesten van Peking waar Tibetanen zich met gewelddadige protesten tegen de Chinese overheersing keren.

Spelen

China is deze zomer gastheer voor de Olympische Spelen. Tibetanen hopen via die Spelen de bezetting van Tibet weer voor het voetlicht te brengen. Ze willen bijvoorbeeld in mei in hun prominente ballingsoord Dharamshala in de Indiase Himalaya 'Tibetaanse Olympische Spelen houden'.