LHASA - De spanningen blijven zondag voelbaar in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, waar Chinese veiligheidstroepen de orde handhaven.

"Het is rustig in Lhasa", aldus de burgemeester zondag. Inwoners vrezen echter voor een oplaaiing van het geweld. "We zitten al sinds vrijdag in dit hotel. Buiten barst het van de Chinese politie", aldus de receptioniste van een hotel nabij de beroemde Jokhang-tempel.

Opstand

Dit weekeinde was sprake van de grootste anti-Chinese opstand in twintig jaar. Daarbij vielen zeker tien doden. De Tibetaanse regering in ballingschap spreekt van zeker dertig tot honderd doden.

De ongeregeldheden in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa trekken een grote wissel op de circa 260.000 inwoners. Velen steunen de opstand tegen de Chinese bezetting, maar ze zijn niet altijd in staat actief deel te nemen aan de protesten.

Ze zijn te jong, te oud, te ziek of gewoon te bang voor de lange arm van de Chinese machthebbers. In grote delen van de stad is er nu bovendien geen stroom, geen water en de nieuwsvoorziening is minimaal.

Voedseltekort

Volgens bronnen van de krant South China Morning Post (Hongkong) zijn er al eerste tekenen van een dreigend voedseltekort. Lhasa, een toch al afgelegen stad op een hoogte van 3650 meter, is door Chinese ordetroepen volledig van de buitenwereld afgesloten en de prijzen van voedsel in de stad zijn al enorm gestegen.

Veel burgers pogen telefonisch aan informatie te komen over de situatie in de stad en de rest van Tibet, maar het mobiele en vaste telefoonverkeer ligt er steeds uit.

Noodtoestand

Hoewel er formeel geen noodtoestand is uitgeroepen, staan de straten vol met agenten en militairen die burgers tegenhouden, controleren en oppakken, aldus ooggetuigen.

Elders in China hebben burgers de grootste moeite in contact te komen met vrienden of familie in Tibet. Volgens de South China Morning Post is de toegang tot nationale en buitenlandse nieuwssites nog strikter beperkt dan normaal.

India

Zeker duizend Tibetaanse bannelingen zijn zondag de straat op gegaan in Noord-India. Ze protesteren tegen de Chinese politieacties dit weekeinde in Tibet na rellen waarbij zeker tien doden vielen. De bannelingen spreken over dertig tot honderd doden.

Activisten legden honderden Chinese vlaggen op de grond voor mensen in Dharamshala om daarover naar de belangrijkste Boeddhistische tempel te lopen. In Dharamshala verblijven de Dalai Lama en de verbannen Tibetaanse regering.

Hongerstaking

In een andere tempel is een groep van zeventig Tibetaanse vluchtelingen in hongerstaking gegaan. Ze roepen op tot een boycot van de Olympische Spelen deze zomer in Peking.