AMSTERDAM - De autoriteiten in het Guatemalaanse Rio Dulce onderhandelen met een boerenbeweging over de vrijlating van vier Belgische toeristen. Dat heeft het Belgische ministerie van buitenlandse zaken zaterdag gezegd.

De boerenbeweging eist dat haar leider wordt vrijgelaten uit de gevangenis en kidnapte daarom vrijdag de vier Belgische toeristen, hun gids en hun bootbestuurder.

Rio Dulce is een toeristisch gebied 250 kilometer ten noordoosten van Guatemala-stad. De toeristen zijn twee stellen van rond de 60 jaar uit Gent.

Goed behandeld

Een van hen, Eric Stosstris, zei zaterdag via een mobiele telefoon tegen het persbureau AP dat de ontvoerders hen goed behandelen en van eten voorzien. "We worden vastgehouden in hutten en hopen snel vrij te komen." De vier bezochten vrijdag grotten toen hun ontvoerders opdoken.

De beweging gijzelde vorige maand in de kustplaats Livinston bijna twee dagen lang 29 politieagenten. De agenten werden vrijgelaten na toezeggingen over onderhandelingen over landrechten en het laten vallen van aanklachten tegen de boerenleider, Ramiro Choc.

Choc werd op 14 februari gearresteerd en wordt verdacht van het illegaal bezetten van land, het plegen van overvallen en vrijheidsberoving. Volgens de autoriteiten heeft Choc bovendien de lokale bevolking opgeroepen land te bezetten.