SUSTEREN - Koperdieven hebben vrijdagmiddag op klaarlichte dag een loodzware 14e eeuwse kerkklok gestolen in Susteren (Limburg).

Dat liet het kerkbestuur van de Amelbergaparochie zaterdag weten.

Tweede Wereldoorlog

De klok hing tot in de Tweede Wereldoorlog in de huidige Amelbergabasiliek. De Duitsers sloopten toen de klok uit de toren om ze om te smelten tot kanonnen, maar spaarden deze omdat die al zo oud was.

Sinds 1997 stond de klok op een sokkel voor de basiliek op het Salvatorplein. De dieven laadden de klok vrijdagmiddag met een kraantje op een open vrachtwagentje en gingen er vandoor.

Daders

Riet Ceelen, die rondleidingen verzorgt in de basiliek, was een van de mensen die het vrijdag zag gebeuren en de mannen aansprak. Die antwoordden met een Brabantse tongval dat de 1200 kilo zware klok naar een tentoonstelling in Uden moest in opdracht van de gemeente.

"Ze vertelden ons dat het om een kunstuitleen zou gaan. Ze zwaaiden en toeterden nog naar ons toen ze vertrokken", zegt een verbrouwereerde Ceelen.

"Hondsbrutaal". De klok stamt uit 1309. De gemeente ontkent opdracht tot verplaatsing te hebben gegeven. Het kerkbestuur heeft aangifte van diefstal gedaan bij de politie. Die wilde zaterdag geen toelichting geven.