BRUSSEL - De vermeende Marokkaans-Belgische terroristenleider Abdelkader Belliraj heeft in het najaar van 2005 als informant van de Belgische Staatsveiligheidsdienst een aanslag in Liverpool helpen voorkomen.

Zijn informatie zou er toe hebben geleid dat in Liverpool een terreurgroep kon worden opgerold, meldde de Franstalige Belgische krant La Libre Belgique zaterdag.

Leider

Belliraj, in februari in Marokko opgepakt, is volgens de Marokkaanse politie de leider van een terroristennetwerk dat aanslagen in Marokko voorbereidde.

Hij zou bovendien eind jaren tachtig zes moorden hebben gepleegd in België, waar hij woonde.

Lijkkisten

Donderdag meldde een Vlaamse krant dat hij in de jaren negentig vanuit België in lijkkisten van overleden moslims wapens, munitie en cash geld smokkelde naar zijn terroristenvrienden in Marokko.

Al-Qaeda

Hij zou volgens Belgische media ook voor al-Qaeda hebben gewerkt. Tegelijkertijd zou hij informant van de Belgische Staatsveiligheidsdienst zijn geweest, wat onder meer zou blijken uit het oprollen van het terreurnetwerk in Liverpool.

De Britse regering zou België daarvoor hebben bedankt, aldus La Libre Belgique.

Belliraj

Belliraj ontkent ondertussen alle beschuldigingen van terrorisme en moord, zegt zijn advocaat zaterdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Belliraj zit in Marokko in een gevangenis.