DEN HAAG - PvdA-Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem roept Ayaan Hirsi Ali op terug te keren naar Nederland en weer lid te worden van de PvdA.

"Ayaan is een echte PvdA'er. Toen ze ons verliet, was dat een zwarte dag", zegt Dijsselbloem zaterdag in de gratis krant De Pers.

"Ze is fel, ze is hard, maar dat hoort bij vrouwenemancipatie."

PvdA

Hirsi Ali was, voor ze Kamerlid werd voor de VVD, medewerkster van de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk instituut van de PvdA. Op dit moment werkt ze voor een Amerikaanse denktank.

De door moslimextremisten bedreigde Hirsi Ali heeft een conflict met de Nederlandse regering omdat die haar beveiliging in het buitenland niet wil betalen.

Nederland

Volgens Dijsselbloem moet ze weer in Nederland gaan wonen, waar ze wel op overheidskosten wordt beveiligd. "Ze moet hier haar uitvalsbasis van maken en dan haar internationale carrière vervolgen."

Tijdens de reizen die ze vanuit Nederland zou maken, zou ze ook beveiligd moeten worden, aldus Dijsselbloem.

Wilders

Volgens de PvdA'er, integratiewoordvoerder van zijn fractie, is de toegevoegde waarde van PVV-leider Geert Wilders aan het islamdebat "nul-komma-nul", maar voor Hirsi Ali ligt dat anders.

"Ik ben het niet altijd met haar eens, ze schiet door, maar intrinsiek vertrouw ik haar."