PEKING - China heeft adopties van Chinese kinderen door buitenlanders opgeschort. Het land is bang dat de bezoekende ouders-in-spe de longziekte SARS verspreiden. Dat heeft het Chinese centrum voor adoptie vrijdag meegedeeld.

Het centrum is gestopt met het sturen van de benodigde papieren naar potentiële adoptieouders in het buitenland. Mensen die al toestemming hadden om een Chinees kind te adopteren, moeten indien mogelijk hun reis naar China uitstellen, adviseert het centrum. De maatregel geldt niet voor buitenlanders die in China werken.

WHO

De besmettelijke longziekte SARS heeft in China (inclusief Hongkong) tot nu toe aan 513 mensen het leven gekost. Peking maakte vrijdagochtend bekend dat er in de afgelopen dag 43 nieuwe gevallen zijn bijgekomen, het laagste dagelijkse aantal sinds het uitbreken van de ziekte. Het was voor de zevende achtereenvolgende dag dat het aantal nieuwe besmettingen onder de honderd bleef.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO betwijfelt overigens of de 'boekhouding' van de Chinezen wel helemaal klopt. Waarschijnlijk is het aantal nieuwe SARS-besmettingen per dag hoger. Veel mensen die overduidelijk SARS hebben, worden door de Chinese autoriteiten nog steeds ten onrechte aangeduid als "waarschijnlijk zieken". De WHO baseert haar beschuldigingen op onderzoek in Chinese ziekenhuizen en klinieken.