AMSTERDAM-Het CDA is vrijdag op 32 zetels gepeild. Daarmee lijkt de bodem voor de partij van premier Jan Peter Balkenende en fractievoorzitter Pieter van Geel nog niet bereikt.

De 33 zetels van vorige week betekende al het laagste aantal in anderhalf jaar in de wekelijkse politieke barometer van Synovate/Interview NSS en Nova.

PvdA

De PvdA stijgt twee zetels naar 25; de derde coalitiepartner ChristenUnie levert er eentje in en staat op zeven.

Met 64 zetels betekent dat voor het kabinet een evenaring van het laagterecord in de barometer van vorige week.

Wilders

Zowel Geert Wilders en zijn Partij voor de Vrijheid als Rita Verdonk met haar Trots op Nederland noteert een plus: Wilders gaat van veertien naar vijftien en Verdonk van twaalf naar veertien.

Ook voor D66 en de Partij voor de Dieren zouden verkiezingen deze week beter uitpakken dan een week terug.

De dierenpartij stijgt van twee naar drie en de democraten halen met zeven zetels het hoogste gepeilde zetelaantal sinds 2004.

SP

De winst waarmee de SP vorige week nog de rug leek te rechten, is als sneeuw voor de zon verdwenen. De partij van Jan Marijnissen en de VVD zijn met twee zetels verlies de verliezers van de week.

Met zestien zetels voelen de liberalen de hete adem van Wilders en Verdonk in de nek. Met 21 stoeltjes in de Tweede Kamer raakt de SP het zicht op de PvdA weer eventjes kwijt.