DHARAMSHALA - Bij de ongeregeldheden in Tibet vrijdag zijn mogelijk honderd doden gevallen. Dit heeft de Tibetaanse regering in ballingschap zaterdag gemeld op basis van "onbevestigde berichten".

De in het noorden van India gevestigde regering in ballingschap is "diep bezorgd" over berichten "uit alle drie regio's van Tibet over het in het wilde weg doden en verwonden van mensen en de arrestatie van duizenden Tibetanen, die vreedzaam protesteerden tegen het Chinese beleid".

"De recente protesten weerspiegelen de echte gevoelens van de Tibetanen in Tibet en hun hunkering om vrij te zijn van het Chinese onderdrukkersregime", aldus de verklaring.

Slachtoffers

Het persbureau Xinhua sprak eerder nog van tien doden. De betogers zouden als gevolge van brand zijn omgekomen die woedt in tientallen gebouwen aangestoken door diezelfde demonstranten.

Het persbureau berichtte verder dat de politie 580 mensen, onder wie drie Japanners, heeft gered uit bankgebouwen, scholen en winkels.

Schoten

Het persbureau wist eveneens te melden dat Qiangba Puncog, voorzitter van de regering van de provincie Tibet,ontkent dat de Chinese veiligheidstroepen op de betogers heeft geschoten.

Eerder berichtte het persbureau nog dat de politie waarschuwingsschoten had afgevuurd om de betogers te verdrijven.

China

De Chinese autoriteiten hebben verklaard dat als de Tibetanen die vrijdag de straat op zijn gegaan, zich voor maandag om middernacht overgeven aan de politie, zij kunnen rekenen op een "welwillende behandeling".

Arrestaties

Volgens de International Campaign for Tibet, een organisatie die zich inzet voor autonomie voor Tibet, heeft de Chinese politie al honderden Tibetanen opgepakt. Die worden "ondervraagd en gemarteld".

New Delhi

In New Delhi zijn zaterdag vijftig Tibetanen opgepakt. Zij hadden geprobeerd de Chinese ambassade in de Indiase hoofdstad te bestormen.

Dit heeft de politie laten weten. De betogers waren door een veiligheidskordon rond de ambassadewijk gebroken. Onder de arrestanten zijn vrouwen en monniken.

Sydney

In het Australische Sydney bestormden Tibetaanse betogers zaterdag het terrein van het Chinese consulaat. Zij haalden de Chinese vlag van het gebouw en schopten die op straat.

Een Tibetaanse jongere probeerde de Tibetaanse vlag te hijsen. De politie zette peperspray in en arresteerde vier betogers.