TEHERAN - De stemlokalen in Iran zijn vrijdag avond vijf uur later dan gepland gesloten. Volgens de autoriteiten in het islamitische land was de opkomst bij de parlementsverkiezingen overweldigend, waardoor de lokalen langer open moesten blijven.

Buitenlandse journalisten en andere waarnemers hebben evenwel naar eigen zeggen weinig bewijzen gezien voor het enthousiasme onder kiesgerechtigden.

Verkiezingvoorman Ali Reza Afshar sprak vrijdagmiddag al van een "glorieuze opkomst" die de opkomst bij eerdere verkiezingen overtrof.

Het electoraat zou daarmee gehoor hebben gegeven aan de oproep van het regime om middels een hoge opkomst de VS en ander vijanden van Iran een lesje te leren.

Media

President Achmadinejad prees zijn landgenoten uitgebreid omdat ze zich door buitenlandse media geen rad voor ogen hadden laten draaien en zich niet hadden laten weerhouden te gaan stemmen. "Die media zijn niets anders dan de spreekbuizen van de vijanden van de mensheid."

Kiezers waren vrijdagochtend door de staatsradio opgeroepen de gang naar de stembus te maken want "vandaag zal de Iraanse natie opnieuw haar politieke volwassenheid tonen".

Conservatief

Veel te kiezen hadden potentiële stemmers evenwel niet in de parlementsverkiezingen. Verreweg de meesten van de in totaal 4500 kandidaten voor de 290 zetels in het parlement gelden als conservatief. Hervormingsgezinde kandidaten werden voorafgaand aan de stembusgang al door de zogenoemde Raad van Hoeders weggezuiverd.

Volgens de geestelijke leiders en conservatieve juristen in de raad hadden veel van de geweerde kandidaten zich "onvoldoende loyaal getoond aan de islam of de (islamitische) revolutie".

Zaterdag worden de eerste uitslagen verwacht. De tellingen in en uit de hoofdstad Teheran laten vermoedelijk langer op zich wachten.