ANKARA - De strijd om hoofddoekjes in Turkije spitst zich toe. De hoogste Turkse aanklager heeft de hoogste rechtbank van het land gevraagd de regeringspartij AKP te verbieden wegens activiteiten die de scheiding van staat en religie schenden.

Aanklager Abdurrahman Yalcinkaya wil verder premier Recep Tayyip Erdogan van de AKP en diens partijgenoot Abdullah Gül, die president van Turkije is, vijf jaar uit de politiek bannen. Ook 69 andere AKP-kopstukken zouden een dergelijke periode geen politiek mogen bedrijven.

Met de stap komt de toch al gespannen verhouding tussen justitie en de islamitische AKP verder onder druk te staan. De voorstanders van een seculiere staat verwijten de regeringspartij te streven naar een geleidelijke islamisering van Turkije. Op voorstel van de AKP stemde het parlement er onlangs mee in hoofddoekjes op universiteiten niet langer te verbieden.

Secularisme

Volgens aanklager Yalcinkaya is de AKP een centrum geworden voor activiteiten die het secularisme bedreigen. De partij overtreedt daarmee de grondwet.

De AKP reageerde kritisch op het nagestreefde verbod. President Gül wees in een eerste reactie op de grote meerderheid van zijn partij in het parlement.

Hij waarschuwde voor mogelijke gevolgen: "We moeten ons bewust zijn over wat Turkije erbij wint en wat Turkije erbij verliest."