DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt Nederlanders nog naar Tibet te reizen. Dat staat vrijdagmiddag op de website van het ministerie te lezen.

"Alle reizen naar Lhasa, de hoofdstad van de Chinese provincie Tibet, worden momenteel ontraden in verband met de ongeregeldheden'', meldt het ministerie.

"Verschillende delen van de stad zijn afgesloten van de buitenwereld. Reizigers die zich thans in Lhasa bevinden, wordt aangeraden demonstraties en samenscholingen te mijden.''

Volgens het ministerie zijn de uitreismogelijkheden uit Lhasa op dit moment zeer beperkt. In de rest van China kan overigens zonder bijzondere veiligheidsrisico's worden gereisd.

Toeristenseizoen

Reisorganisaties Djoser en Dimsum hebben op dit moment geen reizigers in Tibet. Volgens een woordvoerster van Djoser is het toeristenseizoen nog niet begonnen, omdat het nog te koud is. De eerste groep vertrekt pas eind april naar Tibet.

Djoser zegt het reisadvies van Buitenlandse Zaken op de voet te blijven volgen. "Als het eind april te gevaarlijk is, dan annuleren we de reis en krijgen de mensen hun geld terug.''

Doden

Bij protesten in Tibet is vrijdag een nog onbekend aantal doden gevallen. Volgens Radio Free Asia heeft de Chinese politie met scherp op een menigte demonstrerende Tibetanen geschoten.