ROTTERDAM - De politie in Costa Rica heeft deze week een Nederlandse opgepakt voor de moord op haar echtgenoot in 1999 in Rotterdam. Zij zou samen met anderen het misdrijf hebben beraamd. Tot nu toe is hiervoor niemand veroordeeld.

Wel legde de rechter bijna een jaar geleden haar 51-jarige ex-vriend een celstraf op van twee jaar voor het profiteren van de erfenis. De twee leefden in Zuid-Amerika royaal van de 4 miljoen euro, die de vermoorde eigenaar van een elektronicazaak naliet. Zij hadden samen een hotel.

Rechtshulpverzoek

Tegen de vrouw, de 45-jarige Linda V., liep een rechtshulpverzoek. Het is onbekend of en wanneer ze naar Rotterdam komt, zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Costa Rica.'

Peter R. de Vries

Justitie heropende de zaak in 2006 na een uitzending van Peter R. de Vries en omdat er een aantal nieuwe verklaringen was binnen gekomen.

De ex-vriend, Sjaak M., verklaarde in de uitzending van de misdaadverslaggever dat Linda V. het brein is achter het doodschieten van de audiohandelaar aan de Benthuizerstraat. Hij vertelde dat zij bang was geweest de erfenis mis te lopen. M. was destijds zo openhartig omdat hij zei schoon schip te willen maken.

Vervolgd

Het is niet de eerste keer dat justitie de vrouw verdenkt van het medeplegen van de moord. Het OM vervolgde de vrouw in 1999, maar de rechter-commissaris liet haar vrij omdat er niet genoeg bewijs was.

De man van wie het OM vermoedt dat hij de schutter was, is inmiddels overleden.