ARNHEM - De provincie Gelderland gaat bedrijventerreinen voor de Noordwest-Veluwe aanleggen in de provincie Flevoland. De uitbreiding in de naastgelegen provincie moet vooral Harderwijk enige lucht geven.

Volgende week donderdag ondertekenen beide provinciebesturen en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Noordwest-Veluwe een intentieverklaring. Gelderland zal volgens een woordvoerder van de provincie waarschijnlijk pas na 2010 ruimte gaan vragen aan Flevoland.

Op de Noordwest-Veluwe is bijna geen ruimte meer beschikbaar voor industrie en bedrijvigheid. Het gebied ligt ingeklemd tussen het beschermde natuurgebied van de Veluwe aan de ene kant en het Veluwemeer aan de andere kant. Daarom is er volgens de provincie geen andere keus dan het water over te steken.

Gelderland gaat de komende jaren oplossingen zoeken voor de slechte bereikbaarheid van de Veluwe vanuit Flevoland. Vooral de bereikbaarheidsproblemen van Harderwijk vanuit de polder krijgen veel aandacht, aldus een woordvoerder van de provincie.