MITROVICA/PRISTINA - Honderden Kosovo-Serviërs hebben vrijdag het door de VN ingerichte kantongerecht in het noorden van de stad Mitrovica bestormd en bezet. De VN-politie sloeg op de vlucht.

De Serviërs haalden de VN-vlag neer van het gerechtsgebouw en hesen de Servische vlag. De Albanese meerderheid in de Servische provincie Kosovo had vorige maand eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen. De Serviërs die in het noorden van Kosovo in de meerderheid zijn, willen bij Servië blijven.

De afgelopen weken hebben de Serviërs in het noorden van Kosovo herhaaldelijk acties gevoerd die de claim van Belgrado moeten benadrukken.

Controle

De chef van Unmik, het tijdelijke VN-bestuur in Kosovo, heeft de Unmik-politie opdracht gegeven "recht en orde in het noorden te herstellen en het gerecht onder controle van de VN te brengen". Kosovo staat sinds de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in 1999 onder VN-bestuur.

De Serven bestormden het VN-gerecht in Mitrovica enkele uren voor een gepland bezoek van NAVO-secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer. KFOR, de internationale vredesmacht in Kosovo, wordt door de NAVO geleid.

Incidenten

Unmik-chef Joachim Rücker heeft een appel doen uitgaan aan Servië om incidenten als de bestorming van het VN-gerecht te helpen voorkomen.