ROTTERDAM - De Nationale Recherche heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 26-jarige Pakistaan aangehouden die ervan wordt verdacht dat hij een aanslag in West-Europa voorbereidde.

Hij zou behoren tot een internationaal terroristisch netwerk, liet het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag weten.

Barcelona

Volgens justitie zijn er geen aanwijzingen dat de man betrokken was bij de voorbereiding van aanslagen in Nederland. Het netwerk waar de vermeende terrorist deel van uit zou maken, heeft eerder wel voorbereidingen getroffen voor een zelfmoordaanslag in Barcelona.

Bhutto

Die aanslag zou zijn gericht op aanhangers van de vermoorde Pakistaanse oppositieleidster Benazir Bhutto. De verdachten komen uit de kringen van de moordenaars van Bhutto, meldden Spaanse media in januari op basis van politiebronnen.

De Spaanse autoriteiten lieten eerder weten dat de voorbereidingen hiervoor na een aantal aanhoudingen in januari zijn verstoord. De Spanjaarden vermoeden dat de terroristische organisatie ook aanslagen heeft willen plegen in Frankrijk, Portugal, Duitsland en Groot-Brittannië.

AIVD

De Nationale Recherche is het onderzoek naar de Pakistaan eind januari begonnen. Dat gebeurde op basis van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD).

Verblijf

De verdachte verblijft sinds september 2007 in Nederland en staat ingeschreven voor een vierjarige hbo-opleiding, aldus het OM. "Voor de studie waarvoor hij zich heeft laten inschrijven volgde hij echter weinig lessen. Hij werkte vooral als huisschilder.''

De politie heeft de man sinds het begin van het onderzoek vrijwel voortdurend geobserveerd. Om terroristische activiteiten te voorkomen heeft het OM besloten hem te laten aanhouden. De Dienst Speciale Interventies (DSI) heeft de arrestatie uitgevoerd.

De Pakistaan wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.