AMSTERDAM - De Britse regering gaat het geval van een Iraanse homoseksueel wiens asielverzoek is afgewezen opnieuw bekijken. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Jacqui Smith donderdag gezegd.

Dinsdag kreeg de Iraniër, de 19-jarige Mehdi Kazemi, te horen dat hij ook in Nederland geen asiel krijgt, omdat hij eerder in Groot-Brittannië al om asiel vroeg.

Smith sprak van nieuwe omstandigheden, die een herziening van het verzoek van de Iraniër rechtvaardigen.

In Nederland hebben onder meer GroenLinks, homobelangenorganisatie COC en D66 zich verzet tegen de uitzetting van de Iraanse tiener. Ze willen dat staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) ervan afziet hem uit te zetten, zolang niet zeker is of hij vervolgens wordt teruggestuurd naar Iran.

Geëxecuteerd

Kazemi vertrok in 2005 naar Groot-Brittannië om Engels te studeren en vroeg daar naar eigen zeggen asiel aan na te hebben gehoord dat zijn vriend in Iran was geëxecuteerd wegens 'sodomie'.

Regels

Nadat zijn asielverzoek was afgewezen ging hij naar Nederland in de hoop daar wel als vluchteling te worden erkend. Anders dan Groot-Brittannië stuurt Nederland geen Iraanse homo's terug naar hun land, maar de regels van de Europese Unie bepalen dat een asielzoeker wiens asielverzoek in een land is afgewezen, het niet in een ander land opnieuw mag proberen.