ANKARA - Een trein met naar schatting 350 passagiers heeft dinsdag uren stilgestaan in de buurt van de Turkse stad Istanbul, als gevolg van hevige sneeuwval. Volgens de Turkse spoorwegen viel door het slechte weer de elektriciteit uit. Pas in de avonduren kon de trein zijn reis vervolgen.

Bekijk video

Een passagier omschreef 's middags de situatie aan boord van de trein als slecht. "Er is te weinig voedsel en er is geen verwarming", zei hij via zijn mobiele telefoon tegen de televisiezender NTV. "Er zijn veel kinderen aan boord en de mensen hebben het erg koud." De trein was op weg van Edirne naar Istanbul en strandde in het zicht van de haven.

Om de mensen uit hun benarde positie te halen, zetten de militairen pantserwagens met rupsbanden in om zich een weg te banen door een tweeëneenhalve meter dik pak sneeuw.

Kou

Hoewel de temperatuur buiten daalde tot 12 graden onder nul, is de gezondheid van de reizigers volgens de brandweer niet in gevaar geweest. Zij moesten zich warm zien te houden met dekens omdat de verwarming het had begeven. "We waren bang dat we in de trein dood zouden vriezen. Om warm te blijven, zijn we met alle passagiers in de eerste wagon gaan zitten", verklaarde een van de passagiers via zijn mobiele telefoon voor de Griekse radio.

Eerdere pogingen de trein te bereiken, door reddingsteams van de Griekse spoorwegen en de plaatselijke autoriteiten, waren net als de trein gestrand in het dikke pak sneeuw. De trein, die op weg was naar de hoofdstad Athene, liep maandagavond vast, kort na het vertrek uit Orestiada bij de Turkse grens.

Drie meter sneeuw

In het noorden van Griekenland viel maandag bijna drie meter sneeuw. Meer dan vijfhonderd dorpen zijn van de buitenwereld afgesloten. In veel gebieden bleven de scholen dicht.

Het zuiden van het land wordt geplaagd door hevige regen en zware storm. In Patras worden sinds zondag twee mensen vermist, nadat zij in hun auto waren meegesleurd door een gezwollen rivier.

/NIEUWSTreinpassagiers ondergesneeuwd in Griekenland