ISLAMABAD - Een Pakistaanse rechtbank heeft vrijdag de laatste lopende rechtszaak tegen Asif Ali Zardari, echtgenoot van de vermoorde oppositieleidster Benazir Bhutto, geseponeerd. Daardoor zijn er geen obstakels meer voor hem om premier te worden.

De zaak ging om een BMW die Zardari zou hebben ingevoerd zonder douanerechten te betalen. Zijn advocaat is zeer gelukkig dat hij "bij de gratie Gods eervol vrijgesproken is''.

Geen bewijs

In de afgelopen elf jaar van juridisch getouwtrek heeft de regering geen enkel bewijs kunnen leveren tegen Zardari. De zaken waren volgens zijn raadsman alleen maar politiek gemotiveerd.

"Na de lange donkere tunnel is het licht eindelijk gekomen en hopen we dat er geen sprake zal zijn van wraakpolitiek in de toekomst.''

Amnestie

In totaal liepen er zeven zaken wegens corruptie tegen Zardari. Die zijn allemaal geseponeerd als onderdeel van een amnestie die de Pakistaanse president Pervez Musharraf in oktober verleende aan Bhutto en Zardari. Het echtpaar keerde toen na jaren ballingschap terug naar Pakistan.

Musharraf

Het was de bedoeling dat Bhutto de macht zou delen met Musharraf, maar ze kwam eind december om door een aanslag in de stad Rawalpindi. Zardari nam het leiderschap van haar partij de PPP op zich.

De PPP werd bij de verkiezingen in februari een van de twee grootste partijen die nu samen een regering gaan vormen. Partijleden van de PPP zegt dat Zardari lonkt naar het premierschap.