BRUSSEL - Premier Jan Peter Balkenende heeft bij zijn collega regeringsleiders in de Europese Unie solidariteit met Nederland gevoeld voor het geval de film van Geert Wilders in islamitische landen tot geweld tegen Nederlanders leidt.

Balkenende gaf donderdagavond tijdens het diner op de EU-top een toelichting op ontwikkelingen in Nederland rond de film van Wilders en de zorgwekkende signalen die het kabinet uit het buitenland krijgt.

Balkenende zag tijdens zijn verhaal veel "begrijpende blikken" en "instemmende reacties". Geen van de andere EU-leiders voerde overigens het woord. Sommigen spraken wel na afloop hun steun uit, aldus Balkenende.

"Ik heb gezegd dat het van belang is dat we kunnen rekenen op steun en solidariteit en daar heeft niemand zich tegen verzet", zei Balkenende.

Internationale gevolgen

Volgens hem was een ieder in de zaal doordrongen van de mogelijke internationale gevolgen van de film en wordt de bezorgdheid daarover door iedereen gedeeld.

Nederland kreeg tot nog toe publiekelijk steun van Frankrijk en Denemarken. Ook van een aantal christendemocratische regeringsleiders kreeg Balkenende donderdag steun. Groot-Brittannië, Spanje, Oostenrijk en Hongarije hebben dat inmiddels ook gedaan.

Toezeggingen

Volgens de premier was de sessie van donderdagavond niet bedoeld om steun of toezeggingen te verkrijgen. Daarvoor is het nog te vroeg omdat de inhoud van de film nog niet bekend is, zei hij. Nederland wil die solidariteit wel zodra de film is verschenen.

Doel van Balkenendes uitleg donderdag was om de Europese collega's te informeren over de Nederlandse zorgen. Het kabinet zal de komende tijd nauw contact houden met hoofdrolspelers binnen de Europese Unie.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zei eerder deze week dat hij er op vertrouwt dat de EU snel met een "eensluidende verklaring" zal komen zodra de film Fitna uit is.

De leider van de Europese socialisten, de Deense oud-premier Poul Nyrup Rasmussen, toonde zich donderdag voor de top geïrriteerd over de aangekondigde uitleg van Balkenende.

Hij vindt dat "dit soort nationale zaken" niet op EU-toppen besproken moeten worden. Het kabinet noemde de opvatting van Rasmussen "flauwekul".