AMSTERDAM - Steeds meer notarissen worden wegens fouten gestraft door de tuchtrechter. De afgelopen acht jaar is het aantal maatregelen tegen notarissen gestegen van 20 naar 92. Het gaat voornamelijk om waarschuwingen en berispingen.

Dat blijkt uit een onderzoek van actualiteitenrubriek NOVA. Opvallend is ook dat er steeds meer notarissen voor kortere of langere tijd door de tuchtrechter worden geschorst.

Functie

In 1999 werd er geen enkele notaris tijdelijk uit zijn functie gezet. Maar tussen 2004 en 2007 waren dat er gemiddeld zeven.

Hoogleraar notarieel recht Wilbert Kolkman zei in het televisieprogramma dat rechters "die paar zwarte schapen" die in de fout zijn gegaan nu blijkbaar "steviger durven aan te pakken".

Mondiger

Het aantal klachten dat mensen tegen notarissen indienen is gestegen van 172 in 1993 naar 457 vorig jaar. Volgens Kolkman is dit onder meer het gevolg van het steeds mondiger worden van burgers, die fouten van notarissen in hun nadeel niet over hun kant laten gaan.

Maar hij ziet ook een oorzaak in de marktwerking die vanaf eind 1999 in gang is gezet bij het notariaat. "De notaris gaat zich ook als ondernemer gedragen".