WASHINGTON/TALLAHASSEE - De kans dat er in Florida nieuwe Democratische voorverkiezingen komen, lijkt groter te worden. De Democratische partij in de Sunshine State heeft donderdag een blauwdruk gepresenteerd voor een dergelijke nieuwe 'stembusgang'.

Als mogelijke datum wordt 3 juni genoemd.

"We hebben elk potentiële alternatieve plan opnieuw bestudeerd. Slechts een ervan staat overeind als eerlijk, open, praktisch en haalbaar op dit moment", stelde het statelijke partijbestuur in een memo. Het schrijven is naar het nationale partijbestuur gegaan en naar de kandidaten Barack Obama en Hillary Clinton.

Kosten

Kiezers zouden per brief of in een stemlokaal hun voorkeur kenbaar kunnen maken. De geraamde kosten voor de nieuwe verkiezing liggen op 10 to 12 miljoen dollar.

Te vroeg

De oorspronkelijke stembusgang in Florida had in strijd met de directieven van het nationale partijbestuur te vroeg plaats. Florida verloor daarop al zijn gedelegeerden voor de partijconventie van eind augustus waar formeel de presidentskandidaat van de Democraten wordt gekozen.

Accepteren

Hillary Clinton en Barack Obama lijken inmiddels hun meningen over nieuwe voorverkiezingen in Florida te hebben bijgesteld. Clinton heeft ze liever niet, want ze boekte er in januari een grote overwinning, maar zal ze accepteren als er niets ander op zit. Vorig week nog was ze faliekant tegen.

Barack Obama zou ook van mening zijn veranderd. Hij zou niet willen dat er een nieuwe verkiezingen komen en ook niet dat de eerste uit januari meetellen. Een nieuwe stembusgang zou een recept voor chaos zijn, aldus medestander Robert Wexler van Obama.