DEN HAAG - De NAVO-partners in Afghanistan moeten de provinciale en regionale focus loslaten en bereid zijn hun troepen de komende twee, drie jaar in het hele land in te zetten.

Nu heeft elke provincie nog een eigen 'lead country', zo is Uruzgan de provincie van Nederland.

Dat stellen minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en zijn Slowaakse collega Ján Kubis donderdag in een ingezonden stuk in NRC Handelsblad. De visie van de bewindslieden zou betekenen dat landen als Duitsland ook in het gevaarlijke zuiden moeten opereren.

Militairen

Alle NAVO-landen plus een aantal niet-NAVO-leden hebben samen 43.000 militairen in Afghanistan gestationeerd. Samen met Groot-Brittannië, Canada en Australië is Nederland actief in het gewelddadige zuiden van het land.

Binnen de NAVO-gelederen levert de bereidheid om wel of niet te vechten tegen de Taliban spanning op. Vooral de Amerikanen bekritiseren terughoudende landen.

Troepeninzet

Verhagen en Kubis willen dat de ISAF-commandanten zelf kunnen bepalen hoe ze de troepen inzetten. De NAVO heeft Afghanistan opgedeeld in vijf regio's met een eigen commando.

Maar volgens Verhagen verbrokkelt hierdoor de inzet, zowel op militair gebied als bij de wederopbouw. "De Taliban houden zich niet aan regionale grenzen en armoede en analfabetisme evenmin."

Inspanningen

Verhagen wijst erop dat de internationale inspanningen erop gericht moeten zijn om de Afghanen zelf hun land te laten besturen en de veiligheid te verzorgen. Hij denkt niet dat we binnen vijf jaar onze handen van Afghanistan kunnen aftrekken.

Uiteindelijk wil Nederland een overgang naar een VN-vredesmissie, aldus Verhagen. De ISAF-stabilisatiemacht is actief op verzoek van de Afghaanse regering in Kabul en fungeert al op basis van een VN-resolutie.

ISAF

De Nederlandse ISAF-bijdrage loopt tot eind 2010, maar de ontwikkelingsrelatie duurt langer.

Spoeddebat

GroenLinks is overvallen door de nieuwe visie van de minister en wil een spoeddebat. Het irriteert de partij dat hij zijn visie kenbaar maakt via de media en niet in de Tweede Kamer, terwijl GroenLinks meermalen gevraagd heeft om duidelijkheid over een mogelijk nieuwe strategie in Zuid-Afghanistan.