DEN HAAG - PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar herstelt voorspoedig van zijn bypassoperatie. Binnen de partijtop noch de fractie is er ooit gesproken over het vervangen van Tichelaar in deze functie.

De woordvoerder van de PvdA-fractie heeft dat donderdag gezegd.

Hij reageert op mediaberichten dat Tichelaars positie ter discussie zou staan. Wanneer Tichelaar weer aan de slag gaat, kan de woordvoerder niet zeggen omdat dat afhankelijk is van het herstelproces.

Tichelaar legde in januari zijn werk neer toen duidelijk werd dat hij hartproblemen had. Vicefractievoorzitter Mariëtte Hamer neemt zijn functie sindsdien waar.

Geruchten

Al weken circuleren hardnekkige geruchten op het Binnenhof dat Tichelaar, wiens optreden tijdens de Algemene Beschouwingen en bij enkele andere gelegenheden nogal wat kritiek kreeg, vervangen zal worden.

Staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken wordt vaak genoemd als kandidaat, maar ook Hamer en de Tweede Kamerleden Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem zouden in aanmerking komen.

Volgens de fractiewoordvoerder is van dit soort scenario's geen enkele sprake. "Ik heb Jacques gisteren nog gesproken. Hij klonk monter en opgewekt en hij is vastbesloten om terug te keren."