ERMELO/MURCIA - De moeder van Rowena Rikkers, het meisje van Nulde, en haar vriend zijn dinsdagmiddag aangehouden in Spanje. Dat heeft de politie in Ermelo, die de moord op het vierjarige meisje in onderzoek heeft, dinsdagavond bekendgemaakt.

Het duo is aangehouden in de Zuid-Spaanse stad Murcia. Wanda Rikkers (25) en haar 32-jarige vriend Mike worden gezien als belangrijkste verdachten van de moord. Rochelle, het driejarige zusje van Rowena, is bij de aanhouding in goede gezondheid aangetroffen.

De twee verdachten hebben de politie zelf op hun spoor gezet. De moeder heeft volgens vader Martin Huisman in de Spaanse stad Murcia geprobeerd geld te pinnen.

De aanhouding is gedaan in samenwerking met de Spaanse politie. Drie leden van het Nederlandse rechercheteam waren bij de aanhouding aanwezig. De politie vermoedde op basis van eigen onderzoek dat de verdachten in Murcia verbleven.

Vader Martin Huisman van de twee meisjes had het vermoeden dat zijn dochter Rochelle, zijn ex-vrouw en haar vriend in het Zuid-Europese land verbleven. Hij begon in samenwerking met het tv-programma TROS-Vermist een eigen zoektocht naar Rochelle.

Een woordvoerder van het politieteam dat zich met twintig rechercheurs met de zaak bezighoudt, zei eerder dat het wel begrijpelijk is dat de vader op eigen houtje is gaan zoeken. Huisman verbleef ten tijde van de aanhouding in de zuidelijker gelegen Spaanse stad Marbella. Volgens Huisman maakt zijn dochter Rochelle het goed.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Zutphen doet woensdag het uitleveringsverzoek voor de moeder van Rowena Rikkers en haar vriend de deur uit. De snelheid waarmee de Spaanse autoriteiten de moeder van Rowena Rikkers en haar vriend aan Nederland overdragen is afhankelijk van de mate van medewerking van de verdachten. Als de twee meewerken aan hun uitlevering aan Nederland, zal de procedure een paar weken duren, verwacht de zegsman van het OM. Als beiden zich verzetten tegen uitlevering, kunnen ze de overdracht naar Nederland maanden rekken.

Woensdagmiddag wordt duidelijk hoe de moeder van Rowena en haar vriend staan tegenover hun uitlevering. Ze moeten dan verschijnen voor de Spaanse rechter. Die zal hen onder meer vragen of ze willen worden overgedragen aan justitie in Nederland of niet.

Rochelle komt waarschijnlijk met haar vader naar Nederland, maar het is nog niet duidelijk wanneer. De politie zegt er rekening mee te houden dat het de nodige tijd kost voor Rochelle met haar vader Martin Huisman naar Nederland kan komen. Dit in verband met de de af te handelen juridische procedures in Spanje.

Het rompje van Rowena Rikkers werd eind augustus gevonden bij strand Nulde. Haar hoofdje werd drie dagen later gevonden in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. In het Veluwemeer bij Harderwijk werd later een handje gevonden. De identiteit van het meisje kon begin december worden achterhaald na reconstructie van het hoofd.

/NIEUWSVader van Rowena zelf op zoek naar jongste dochter