LONDEN - De Britse regering verbiedt vanaf elf uurdonderdagavond alle vluchten naar en vanuit Kenia. De maatregel zouzijn genomen vanwege een 'onmiddellijke' terroristische dreiging,zo heeft het Britse ministerie van Verkeer laten weten aan deoverkoepelende organisatie van Britse reisbureaus.

De maatregel van Groot-Brittannië volgt op de Amerikaansewaarschuwing van woensdag voor een terroristische dreiging opwesterse doelen in Kenia. Groepen die banden onderhouden met hetterroristennetwerk al-Qaeda zouden met een aanslag de geboortedagvan de profeet Mohammed willen vieren.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eerderop donderdag gezegd dat Amerikanen alle 'niet noodzakelijke' reizennaar Kenia beter kunnen uitstellen, in verband met de dreiging vanterroristische aanslagen. Woensdag liet de Keniaanse regering alweten dat lokale, aan al-Qaeda gelieerde groeperingen bezig zijnmet het plannen van een aanslag.

Nieuwe aanslag

Volgens de Kenianen staat het vast dat een van de daders van deaanslagen op de Amerikaanse ambassades in Nairobi en Dar es Salaamin 1998 een nieuwe aanslag in Kenia voorbereidt. Het gaat om FazulAbdullah Mohammed, afkomstig van de Comoren, die momenteel in Keniaof Somalië verblijft.

In november kwamen bij een bomaanslag op een hotel in de stadMombasa veertien mensen om het leven. In het hotel verbleven veelIsraëlische toeristen. Vrijwel gelijktijdig vuurden terroristentwee raketten af op een Israëlisch vliegtuig dat vanaf deluchthaven van de stad